Ивайло Ефтимов-Йожи от групата за отвличания Наглите излиза предсрочно от затвора,

...
Ивайло Ефтимов-Йожи от групата за отвличания Наглите излиза предсрочно от затвора,
Коментари Харесай

Осъден от "Наглите" излиза от затвора 2,5 г. по-рано

Ивайло Ефтимов-Йожи от групата за отвличания " Наглите "  излиза предварително от пандиза, реши Софийският апелативен съд (САС) като последна инстанция по делото за освобождението му.

Съдиите Николай Джурковски, Величка Цанова и Емилия Колева са решили, че не е нужно Ефтимов да изтърпява и останалата част от наказването в пандиза - две години и половина.

През 2014 година Ефтимов беше наказан на 18 години затвор за присъединяване си в отвличанията, а настрана от това имаше и присъда за кражба. Същите присъди получиха още Прокопий Прокопиев и Даниел Димитров, а Любомир Димитров беше наказан на 10 години затвор, напомня.

Членовете на групата за отвличания бяха задържани обаче още в края на 2009 година и от този момент са арестувани, което се приспада от последвалите им санкции. Времето за престой в пандиза се понижава и от работа им там.

За да освободи предварително Ефтимов, апелативният съд е оценил освен това, че е изтърпял повече от половината от наказването, а още държанието му в пандиза, получените награди и отношението към осъществените закононарушения.

" На последващо място, САС е счел, че данните по делото безпротиворечиво и еднопосочно сочат, че към сегашния миг с примерното си и положително държание, както и с виновното си и почтено отношение към труда, Ивайло Ефтимов е дал задоволително по размер и наличие доказателства за своето коригиране ", пишат апелативните съдии.

Положително мнение за освобождението на Ефтимов са дали от пандиза. Според затворническата администрация той е построил задоволително положителни задръжки и самоконтрол, бил стимулиран за смяна на престъпното си държание, построил трудови привички. САС се базира и на позитивното мнение от шефа на " Казичене " Замфир Драганов, в което категорично е маркирано, че процесът на коригиране и превъзпитание при Ефтимов е приключил и че корекционната работа с него е завършила.

Според предишни отчети наказаният се справял безупречно с работата, няма нарушавания, употребил се с положително име измежду пандизчиите, бил предан и към администрацията, проявявал даже медиаторски умения за разрешаване на спорове. Ефтимов посредничел и в договарянията сред пандизчии и администрация, като избягвал конфликтни обстановки и самичък предотвратявал такива.

Сред останалите данни за него са, че е " заемал реалистична позиция към осъществените от него престъпни действия, не е омаловажавал виновността си и не е търсил опрощение за дейностите си, като е изразил страдание във връзка с жертвите ".

" Обстоятелствата по отношение на многократното му награждаване и изрядното му държание при многократните му пребивавания отвън местата за отнемане от независимост сами по себе си са преценени като задоволително красноречиви за настъпилата трайна и необратима позитивна смяна в личността и държанието на наказания, като прегледани ведно с всички останали позитивни трендове в държанието и настройките му, са дали съображение да се одобри, че към сегашния миг поправянето на Ивайло Ефтимов е приключено и цялостно, респективно, че наказаният е дал задоволително доказателства за поправянето си и че е квалифициран за закономерен метод на живот на независимост ", показват апелативните съдии.

Преди месец арбитър Атанас Атанасов от Софийския градски съд (СГС) отхвърли да освободи Ефтимов, откакто не одобри за достоверни данните от затворническото му досие. Според досието наказаният е почнал да работи в пандиза след 2013 година Според Софийски градски съд обаче в досието на Ефтимов са регистрирани доста цялостни работни дни, в които той в реалност не е работил, а е бил или в болница, или в отпуск.

САС отхвърли искането за предварително освобождение на Даниел Димитров от групата на " Наглите ", който също изтърпява наказване от 18 години затвор.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР